NVUIMPULS

Sedam novih obučenih volontera za pomoć osobama sa demencijom u Crnoj Gori

Prva obuka za volontere koji će pružati psihosocijalnu podršku osobama sa demencijom u Crnoj Gori, kao dio projekta "Život sa demencijom", održana je prošlog vikenda u partnerstvu između NVO Impuls i Zavoda KROG u Beranama. Obuku je vodila Biljana Raičević Konjević, socijalna radnica sa bogatim iskustvom rada sa starijim osobama i osobama sa demencijom. Cilj obuke bio je osnažiti volontere za specifične aktivnosti, stjecanje znanja i usvajanje osetljivih komunikacijskih veština koje će im omogućiti da pruže laičku psihosocijalnu podršku osobama sa demencijom. Takođe su se upoznali sa temom prava starijih osoba i osoba sa demencijom, sa naglaskom na važnosti volonterizma za društvo i njegov napredak.

Opštine Berane, Andrijevica i Petnjica obogaćene su sa sedam obučenih volontera koji će se aktivno uključiti u pružanje psihosocijalne podrške osobama sa demencijom i njihovim porodicama u periodu od 18 meseci i deliti svoje znanje o važnoj temi demencije u borbi protiv stigme i predrasuda.

U narednom mesecu će se održati još dva treninga za 17 volontera iz drugih opština, 7 iz opština Plav i Gusinje, i 10 iz opština Nikšić, Plužine i Šavnik. Nakon ovih obuka, dodatne aktivnosti će se sprovoditi kao deo projekta: stručnjaci/psihoterapeuti će pružati savetodavne usluge u opštinama Nikšić i Plužine, dok će obučeni volonteri pružati psihosocijalnu podršku u 8 opština na severu Crne Gore. Ove aktivnosti će doprineti većoj dostupnosti usluga i poboljšanju kvaliteta života kako osoba sa demencijom, tako i njihovih porodica.

Projekat "Život sa demencijom" finansiraju Evropska unija i Vlada Crne Gore. Njegova misija je pružanje psihosocijalne podrške osobama koje žive sa demencijom, njihovim porodicama i negovateljima. Važno je za lokalne zajednice da se u ovom projektu udružilo nekoliko subjekata, uključujući Opštinu Nikšić, Opštinu Plav, Opštinu Berane, Centar za socijalni rad za opštine Berane, Andrijevica i Petnjica, i Crveni krst Nikšić, s ciljem poboljšanja kvaliteta života osoba sa demencijom i njihovih porodica.

Demencija je hronična progresivna bolest mozga koja sa sobom nosi teškoće sa pamćenjem, mišljenjem, orijentacijom, prepoznavanjem, razumevanjem, računarskim i učenja sposobnosti, kao i sa govorom, izražavanjem i prosuđivanjem. Demencija nije deo normalnog starenja, ali rizik od nje se povećava sa godinama. Preko 65 godina, jedna od svake pete osobe već ima demenciju, a preko 80 godina, jedna od svake treće. U Sloveniji već postoji više od 43.000 obolelih, u Evropi 10 miliona, a širom sveta već preko 49 miliona.

Život sa demencijom- projekat za osobe koje boluju ili su u riziku od demencije i njihove porodice

Život sa demencijom- projekat za osobe koje boluju ili su u riziku od demencije i njihove porodice

April 21, 2024, 11:23 a.m.
"Savjetodavno-terapijski rad sa porodicama u riziku od izdvajanja djece i  porodicama koje su u riziku, od nasilja i  zanemarivanja  djece"

"Savjetodavno-terapijski rad sa porodicama u riziku od izdvajanja djece i porodicama koje su u riziku, od nasilja i zanemarivanja djece"

April 15, 2024, 7:29 p.m.