NVUIMPULS

Podrška osobama sa demencijom u Crnoj Gori se nastavlja!

Život sa demencijom: projekat za osobe sa demencijom ili sa rizikom od nje, kao i za njihove porodice” koji finansiraju Evropska unija i Vlada Crne Gore, tokom ove i naredne godine. fokusirat će se na stvaranje socijalno inkluzivnijih zajednica kroz podršku pružanja relevantnih socijalnih usluga u porodici i zajednici koje se bave potrebama starijih osoba koje imaju i/ili su u riziku od demencije, kao i potrebama njihovih porodica i staratelja te pružanjem psihosocijalne podrške osobama sa demencijom i njihovim porodicama na sjeveru Crne Gore. Zavod Krog iz Slovenije sa Udruženjem Impuls iz Crne Gore i još osam crnogorskih opština nastavljaju zajednički rad na području demencije u 2024. i 2025. godini.

 

Crna Gora, zemlja sa 621.873 stanovnika, ima 16,02% lica starijih od 65 godina, a demencija je glavni uzrok invaliditeta i zavisnosti među starijim osobama širom svijeta. Crna Gora prati širi evropski trend da će se broj osoba sa demencijom skoro udvostručiti do 2050. godine. Čini se da je ključni faktor ove promjene značajno povećanje broja ljudi starijih od 70 godina, a posebno onih starijih od 85 godina. Podaci dobijeni prvim mapiranjem Zavoda Krog i Udruženja Impuls u 2022. godini o ranom otkrivanju demencije jedan su od prvih pokušaja u Crnoj Gori da se prikupe i pruže relevantne informacije o ovoj problematici, jer ne postoji zvanična statistika. Analiza zakonodavnog i strateškog okvira u Crnoj Gori pokazala je da ne postoji nijedan zakon koji posebno reguliše zaštitu i podršku osobama oboljelim od demencije. O ovoj ciljnoj grupi se govori u dokumentima koji se odnose na zaštitu starih i osoba sa invaliditetom. Pružanje integrisanih socijalnih usluga i/ili specijalizovanih usluga i programa podrške osobama oboljelim od demencije i njihovim porodicama do sada nije našlo svoje mjesto ni u dokumentima ni u praksi.

 

Podučeni iskustvom i najboljom praksom, napravljenim prvim istraživanjem, osveščivanjem šire javnosti, obučavanjem volontera te jačanjem kapaciteta lokalnog nevladinog sektora u dosadašnjem dvogodišnjem radu sa osobama sa demencijom i njihovim porodicama, zaključili smo da je potrebno nastaviti sa povećanom dostupnošču socijalnih usluga u osam opština kako bi se odgovorilo na potrebe osoba sa/u riziku od demencije i njihovih porodica/staratelja, podizati svijesti o demenciji kod starijih osoba i njihovih porodica/staratelja te poboljšati kvalitet života kroz korištenje savjetodavnih usluga i psihosocijalne podrške za starije osobe sa/u riziku od demencije i njihove porodice/njegovatelje.

 

Nikšić, Plav, Gusinje, Berane, Plužine, Šavnik, Andrijevica i Petnjica postaju opštine koje brinu o svojim stanovnicima i koje će u narednom periodu nivo usluge i prepoznavanja problema demencije podići na daleko viši nivo.

 

Projekat realizuje Zavod Krog i NVU Impuls u partnerstvu sa Opštinama Nikšić, Berane i Plav, Centrom za socijalni rad Berane, Andrijevica i Petnjica i Crvenim krstom Nikšić.

Život sa demencijom- projekat za osobe koje boluju ili su u riziku od demencije i njihove porodice

Život sa demencijom- projekat za osobe koje boluju ili su u riziku od demencije i njihove porodice

April 21, 2024, 11:23 a.m.
"Savjetodavno-terapijski rad sa porodicama u riziku od izdvajanja djece i  porodicama koje su u riziku, od nasilja i  zanemarivanja  djece"

"Savjetodavno-terapijski rad sa porodicama u riziku od izdvajanja djece i porodicama koje su u riziku, od nasilja i zanemarivanja djece"

April 15, 2024, 7:29 p.m.